joi, 4 iunie 2009

Onassis, cel mai bogat om al secolului XX

Un Casanova milionar, admirat de unii şi urât de alţii,magnatul Marco Aristotel Onassis, denumit şi “Grecul de Aur”, a fost cel mai bogat om din secolul XX. A fost căsătorit cu două din cele mai frumoase femei ale vremii : Tina Livanos şi Jackie Kennedy. Se mai spune că dacă s-ar fi decis să-şi vândă averea pe la sfârşitul anilor ’50, ar fi dereglat pentru multă vreme indicele Dow Jones. S-a născut la Smyrna, actualmente Izmir, aflată atunci sub imperiul otoman, dar populaţia oraşului era formată în mare parte din greci.Victoria Aliaţilor în Primul Război Mondial a făcut ca oraşul să rămână al Turciei, ceea ce a însemnat că averea familiei Onassis s-a pierdut, iar membrii ei s-au întors ca refugiaţi în Grecia.

Bănuit de afaceri cu droguri
În 1923, Onassis a plecat în Argentina, cu 250 de dolari în buzunar şi cu o scrisoare de recomandare către nişte oameni de afaceri. Prima sa slujbă a fost de operator telefonic, după care a început să importe tutun din Turcia şi să producă ţigări. În 1925, a obţinut cetăţenia argentiniană. După câţiva ani, Ari avea deja primul său milion de dolari.
Mulţi au spus însă că după ce s-a stabilit în Argentina, a avut afaceri rentabile, dar ilegale: importul şi vânzarea de droguri, care, în patru ani, l-au făcut milionar. În 1928, guvernul grec i-a cerut lui Onassis să negocieze un acord comercial cu Argentina, iar destoinicia lui le-a determinat pe autorităţile greceşti să-l numească, deşi avea doar 25 de ani, consul general al Greciei la Buenos Aires.Prin 1932, a devenit un om de afaceri de talie mondială. În plină criză economică, a achiziţionat şase nave maritime canadiene cu doar 20.000 de dolari ! Milionarului îi plăcea să repete deseori vorbele tatălui său, Socrate Onassis: “Noi, bărbaţii trebuie să ne construim propriul destin”. Fiul a fost …ascultător, şi flota sa comercială a crescut an de an, îmbogăţindu-se cu noi vase de comerţ. La sfârşitul anilor '30, a intrat în afacerile cu tancuri petroliere, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial averea sa a sporit considerabil.Şi cum câteva dintre vasele lui Onassis navigau sub pavilion american, a fost acuzat de încălcarea dreptului internaţional maritim, care prevedea ca toate navele care arbordau steagul american să aparţină unor cetăţeni americani. Implicarea FBI în acest caz l-a obligat pe Aristotel Onassis să pledeze vinovat şi să plătească guvernului american daune de şapte milioane de dolari. Şi, fără să-şi propună, atunci a iniţiat o modă pe care au urmat-o Marlon Brando, Mel Gibson, Nicolas Cage, Uma Thurman şi mulţi alţii, care şi-au cumpărat insule, aşa cum făcuse cu ani în urmă magnatul grec, devenit stăpânul insulei Scorpios.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu